Dashboards

Dashboards zijn er voor veel verschillende toepassingen en afdelingen. Denk aan een dashboard voor de salesafdeling zodat zij goed weten hoe het staat met afgeronde, potentiële en verloren sales of aan een marketingdashboard zodat de afdeling op de hoogte blijft van de belangrijkste KPI’s op dat vlak. Deze twee voorbeelden zullen velen al wel bekend mee zijn maar bij BlueTree denken wij ook graag mee over dashboards op vele andere gebieden als HR, Inkoop, Logistiek, R&D, Social Media, Evaluatie van jouw bedrijf en meer! Daarnaast werken we bij BlueTree met verschillende dashboardtooling, op deze pagina vind je een overzicht wat we zoal kunnen betekenen op het gebied van dashboarding.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met Niek!

De voordelen van een dashboard

1. Inzicht en overzicht in al jouw bedrijfsgegevens
BlueTree richt samen met jou het dashboard in. Zo kunnen de belangrijkste cijfers van jouw bedrijf worden getoond. Deze cijfers zijn vaak al wel voorhanden, maar worden niet altijd op een effectieve manier getoond of gedeeld. Door middel van een dashboard krijg je focus op de juiste cijfers en kun je op tijd bijsturen.

2. Tijdsbesparing
Het dashboard laat je realtime statistieken zien vanuit verschillende bronnen. Je hoeft dus niet iedere bron afzonderlijk te raadplegen en cijfers naast elkaar te zetten om een totaalbeeld te krijgen. Het presenteren van de cijfers gaat ook een stuk makkelijker door enkel de grafieken te tonen.

3. Bedrijfsdoelen zijn helder in kaart
In een dashboard kun je zowel korte- als lange termijn doelen opstellen en de voortgang hiervan bewaken. Door deze regelmatig te bespreken met je werknemers weet iedereen wat van hem of haar verwacht wordt en zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat.

4. Actuele data
Een dashboard dwingt je data goed op orde te hebben. Je kunt hierdoor beslissingen nemen op basis van actuele cijfers (real time) en je administratie maandelijks op orde houden. Zeker handig als je werkt met leveranciers of partners die hiervan afhankelijk zijn.

5. Voorspel en anticipeer
Op basis van alle data kun je voorspelmodellen inrichten. Op basis van oude data, en een paar basisregels kan het systeem leren wat mogelijke ontwikkelingen zijn. Zo hielpen wij BLOM met o.a. het voorspellen van de verwachte omzet..

Qlik

Qlik is een unieke zakelijke analyse- en dashboardtool. Deze dashboardtool stelt gebruikers in staat data te analyseren en deze visueel aantrekkelijk te presenteren. Qlik onderscheidt zich ten opzichte van andere vergelijkbare tools door het gebruik van een associatief datamodel. Hierbij worden alle gegevens in één gemeenschappelijke datalade. Grootste voordeel hiervan? De snelheid! Doordat de data direct beschikbaar is kan het sneller worden gekoppeld, gaat het analyseren sneller en zijn de laadtijden een stuk korter. Verder biedt Qlik uitstekende mogelijkheden tot data-integratie uit verschillende bronnen en is er de mogelijkheid tot het maken van voorspellende analyses (predictive analytics) voor toekomstige gebeurtenissen. Interesse in een Qlik dashboard? Neem dan vrijblijvend contact op!

Qlik dashboard door BlueTree

Klipfolio

Klipfolio is een cloud-based Business Intelligence tool waarmee men gegevensanalyses kan uitvoeren. Data kan worden gevisualiseerd op aantrekkelijke wijze en ook zit er in de tool mogelijkheden tot data transformatie. Verder beschikt de tool over een flink aantal standaard connectoren waarmee het eenvoudiger wordt data te integreren. Doordat de tool cloud-based is zijn je dashboards eenvoudig op meerdere apparaten toegankelijk zolang er maar een internetverbinding is.

Alteryx

Alteryx is een tool die zich richt op gegevensintegratie, -voorbereiding en -analyse. Het is specifiek gericht op ‘data wrangling’, het proces waarbij gegevens worden opgeschoond, geformatteerd en geaggregeerd voor analyse. Het is dus een tool die zich meer richt op de processen vóór visualisatie, maar heeft tevens ook mogelijkheden op het gebied van datavisualisatie en -analyse. Ook biedt het veel mogelijkheden op het gebied van automatisering van handmatige data workflows.

PowerBI

PowerBI is een populaire Business Intelligence dashboardtool van Microsoft voor de zakelijke markt. Het stelt gebruikers in staat om gegevens te verzamelen, te verbinden en te visualiseren. Het biedt een drag-and-drop-interface met vele visuele elementopties. Denk aan grafieken, tabellen en kaarten, de mogelijkheden tot visualisatie zijn zeer divers. Verder heeft het een goede integratie met alle andere programma’s van Microsoft, bijvoorbeeld de Office producten, en heeft het ook ondersteuning voor externe gegevensbronnen als een SQL server en Google Analytics. Microsoft PowerBI is toegankelijk voor beginnende zakelijke gebruikers maar ook voor ervaren data analisten door de uitgebreide mogelijkheden.

Tableau dashboard door BlueTree

Tableau

Tableau is een andere populaire dashboardtool die eveneens gebruikt wordt voor data visualisatie en analyse. Ook Tableau biedt een grote verscheidenheid aan opties voor visuele weergave en analyse van data. Tableau onderscheidt zich als een iets uitgebreidere tool ten opzichte van bijvoorbeeld een PowerBI. Dit omdat Tableau meer opties biedt voor geavanceerde analyses zoals statistische analyses, geografische analyses en gegevensmodellering. Het kan echter wel minder toegankelijk zijn en een steilere leercurve hebben.

Thoughtspot

Thoughtspot is een moderne en innovatieve dashboardtool die gebruikt wordt voor data analyse. Het is web-based AI framework dat werkt met een zoekmachine. Deze zoekfunctie stelt de gebruiker in staat om middels een zoekopdracht op zoek te gaan naar de gewenste inzichten. Deze zoekopdracht wordt door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning verwerkt om gebruikers te helpen snel belangrijke inzichten te vinden in hun data. Op deze wijze kan een gebruiker de inzichten krijgen zonder dat hij/zij hoeft te weten hoe deze gegevens worden geanalyseerd of zijn opgeslagen.

Databox

Databox is een cloud-based dashboardtool die gebruikt wordt voor data analyse en visualisatie. Het richt zich op het creëren van real-time dashboards met zakelijke data. Databox onderscheidt zich doordat het een cloudgebaseerde all-in-one dienst is. Hierbij kunnen gegevens van verschillende bronnen, bijvoorbeeld Salesforce, Google Analytics, direct worden opgehaald zonder verdere integratie. Hierdoor kan de integratie in sommige gevallen sneller en/of makkelijker worden ervaren. Nadeel is echter dat de interface en dus ook de gebruikerservaring hierdoor soms trager kan zijn.

Populaire dashboard tools

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Kom gerust langs voor een (sterk) kopje koffie. Dan bespreken we samen jullie uitdagingen en bekijken we hoe we jullie hier bij kunnen helpen!

Neem contact op met Niek
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico