22-04-2022

Chatbot: jouw ideale digitale assistent

Chatbots kunnen iedere organisatie helpen om efficiënter en slimmer te werken. Deze digitale assistenten kunnen herinneringen sturen, bestellingen plaatsen, analyses maken. Ze ondersteunen jou in je dagelijkse werkzaamheden.

Intro

De meeste mensen zijn bekend met chatbots. Tegenwoordig worden deze chatbots vaak ingezet om customer service te automatiseren door veel voorkomende vragen te beantwoorden. Een voorbeeld hiervan is het opzoeken van meer informatie van een bepaald product. Chatbots zijn echter niet alleen hiervoor geschikt en kunnen veel meer dan dat! Heb je er wel eens over nagedacht hoe deze chatbots ingezet kunnen worden om jouw werk gemakkelijker, efficiënter en overzichtelijker te maken? In dit artikel vertellen we je meer over hoe chatbots jou kunnen ondersteunen met jouw dagelijkse werkzaamheden.

Hoe werkt zo’n bot?

Chatbots kunnen op verschillende manieren werken, maar in essentie werken ze allemaal hetzelfde. Een chatbot ontvangt input van de gebruiker in de vorm van tekst. Deze tekst wordt vervolgens verwerkt en de chatbot bepaalt wat hij terugstuurt na de gebruiker. De meeste chatbots die je zult zien werken op dit principe en kunnen op verschillende platformen worden ingezet, dus niet alleen op websites voor customer service, maar ook via veelgebruikte communicatieplatform zoals Microsoft Teams en Slack om jou in je werkzaamheden te ondersteunen.

Het grootste verschil in de werking van chatbots zit hem voornamelijk in de verwerking van de gebruikers input. Dit om te bepalen wat er wordt teruggestuurd naar de gebruiker. Het verwerken van deze gegevens kan op verschillende manieren. Zo kan je gebruik maken van voorgeprogrammeerde regels, maar ook van geavanceerdere technieken zoals machine learning (ML) en natuurlijke taalverwerking (NLP). De toename in het gebruik van chatbots kan voornamelijk worden toegewijd aan de ontwikkelingen in deze technieken.

Hoe kan een chatbot jou ondersteunen?

Chatbots kunnen dus vrij krachtig zijn. Het is daarom zonde om chatbots enkel in te zetten voor customer service zoals dit nu vaak gebeurt. In plaats daarvan kunnen chatbots ook dienen als jouw persoonlijke rechterhand en je ondersteunen in je dagelijkse werkzaamheden. Een chatbot als assistent kan vele voordelen bieden, zoals het besparen van tijd doordat je dingen niet meer zelf hoeft op te zoeken, maar ook kan het je helpen om je werk beter uitvoeren door bijvoorbeeld notificaties te sturen. In feite biedt een chatbot extra functionaliteit bovenop de bestaande functionaliteit van de applicaties die jij dagelijks gebruikt.

Zo kan een chatbot worden ingezet om gemakkelijk analyses uit te voeren. Een dergelijke chatbot zou je een vraag kunnen stellen zoals “Wat is de verwachte omzet voor deze maand?”. De chatbot haalt deze informatie uit jullie CRM systeem en geeft je direct een antwoord. Zo is het niet meer nodig om deze informatie zelf op te zoeken en vervolgens via bijvoorbeeld Excel een berekening uit te voeren. Zo bespaar je tijd, werk je overzichtelijker én zijn je resultaten altijd up-to-date.

Verder kunnen chatbots ook herinneringen sturen. Ze initiëren in dit geval dus zelf een gesprek! Is er een bepaald product bijna uitverkocht en jullie E-commerce platform en wil je daarom een herinnering ontvangen? Dat kan! De chatbot stuurt je op dat moment een bericht en kan voorstellen om direct een nieuwe bestelling te plaatsen. Zo is een product nooit uitverkocht en kun je met één druk op de knop een bestelling plaatsen. Dit bespaart jou niet alleen tijd maar zorgt er ook voor dat je je werk beter doet.

Op dezelfde manier zou een chatbot je een herinnering kunnen sturen over andere bedrijfsprocessen. Heeft jouw team het aantal uren overschreden dat voor een bepaald project of taak stond? De chatbot signaleert dit direct en brengt jou direct op de hoogte zodat jij kan kijken wat er aan de hand is. Zo zie je niks meer over het hoofd en kun je je team optimaal ondersteunen!

En nu jij!

We hopen dat je ondertussen een beter idee hebt gekregen van de werking en eindeloze mogelijkheden van chatbots. Hoe zou een chatbot jou kunnen ondersteunen in je werkzaamheden?


Door Remco Loof | 22 april 2022

Enthousiast geworden?

Lijkt het jou interessant om te onderzoeken hoe chatbots jouw organisatie kunnen ondersteunen? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op!

Neem contact op
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico